HOE JE OMGAAT VAN “GEWOON NAAR ONGEWOON.”
Automatische gewoontes zijn de laatste tijd niet meer zo vanzelfsprekend. Wat je gewend was te doen, en wat je heel gewoon vond, zonder erbij na te denken is nu heel anders geworden.
Iedereen gaat daar op zijn eigen wijze en met zijn eigen wijsheid mee om. Zo kan je weerstand ervaren, irritatie dat dingen niet zo gaan zoals je zou willen. Frustraties voelen dat je de hele dag op elkaars lip zit, of juist alleen woont in een flat 3 hoog achter zonder balkon. Je krijgt je werk niet af, omdat je je aandacht hebt te verdelen tussen je taken en je kinderen. Je krijgt er zomaar een paar rollen bij.
Zo zijn er momenten dat je blij bent met wie je bent en wat je hebt, of juist verdrietig om dat wat niet is en heb je behoefte aan een arm om je heen. Een ding hebben we allemaal gemeen, ongeacht huidskleur, geloof of geslacht, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, die op weg is naar een nog onbekende locatie. De boot is al vertrokken alleen de aankomsttijd en eindbestemming zijn nog niet bekend.
Hoe je omgaat van “gewoon naar ongewoon” is heel verschillend. Toch hebben we meer dan ooit met elkaar te maken en is daar het besef, dat we het niet alleen kunnen. Juist nu draait het om samenwerking en verbinding, de zorg voor jezelf en voor elkaar.
We kunnen niet veel veranderen aan de situatie, maar wel hoe we hiermee om willen gaan. Daarin heb je een keuze. Hoe reageer jij op de omstandigheden? Laat je je leiden door angst of door vertrouwen? Word je gestuurd door je gevoel of wat je denkt?
We kunnen niet terug naar het oude. Wel kunnen we kijken hoe je omgaat met veranderingen. Wat ga je doen? De balans opmaken, wil je dingen veranderen, andere wegen inslaan?
Hoe kan je hier mee omgaan? Alles wat we als vervelend ervaren, willen we graag zo snel mogelijk weg hebben. Hoe eerder hoe beter. Hoe harder je duwt, hoe sneller het weer terugkomt. Het is net als een boemerang die je weggooit en via de achterdeur weer keihard naar binnenkomt.
Als je veel onrust in je lijf hebt, dan kan het lastig zijn om stil te blijven zitten en het te ervaren. Als je veel stress ervaart, maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan, dat zorgt voor een onrustig gevoel. Door in beweging te komen, verdwijnt dit en komt er energie vrij. Hardlopen, dansen, fietsen, mediteren, yoga en massage zijn allemaal manieren om endorfines, ook wel gelukshormonen aan te maken.
Wat helpt is accepteren. Je gevoelens accepteren zonder ze te veroordelen. Durven toegeven dat je onrust voelt, je uiten over je angst. Door hier aandacht aan te geven en mild te zijn voor je zelf zal je merken dat er ruimte ontstaat en ligt de weg open naar vertrouwen. Ruimte voor nieuwe gewoontes en dat wat er op je pad komt. Dan kan wat “gewoon of ongewoon” is, naast elkaar bestaan.