ALLES UIT HET LEVEN HALEN

Aanbod

Lifecoaching in de natuur

Voor jou

Voor de werkgever

Vertrouwenspersoon

De 3 principes

Activiteiten

Nelieke life Coaching

4,9
20 reviews

Lifecoach in Harderwijk

ALLES UIT HET LEVEN HALEN

ALLES UIT HET LEVEN HALEN

Na een bezoek aan een lieve oude bekende die ongeneeslijk ziek is, lopen we naar huis. “Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen”, had ze gezegd. Het is jammer voor de mensen om mij heen die verdrietig zijn, voor mij is het goed zo. Natuurlijk had ik nog langer willen leven, als dat zou kunnen.

We weten het niet. En we kunnen het ook niet weten. Het leven, je kan je er niet op voorbereiden, op het moment dat je je daar bewust van bent, sta je al een paar jaar op deze aardbodem.

Als kind hoef je daar niet bij na te denken, je gaat helemaal op in het moment, je speelt, gaat naar school, spreekt af met vriendjes en vriendinnetjes. Je komt thuis, je laat de hond uit, onderweg stop je, er is van alles te zien.

Je hebt alle tijd. Je hebt weinig of geen besef van tijd. Ja, totdat je vader of moeder je roept, omdat je moet eten.  Je gaat helemaal op in de dingen die je doet. Zodra je besef krijgt van tijd, ontstaan er regelmatig problemen. Je proefwerk op school, moet binnen een bepaalde tijd af, die deadline op je werk wel graag even voor het weekend halen, duizend en 1 dingen die je nog moet doen als je thuiskomt van je werk. Een serieuze relatie die bij een bepaalde leeftijd past, uit huis gaan als je groot bent, kinderen krijgen (als het lukt) voor een bepaalde leeftijd, een succesvolle carrière rond je 35e en ga zo nog maar even door.

En dan zomaar ineens, krijg je te horen dat je niet lang meer te leven hebt, er valt niks meer aan te doen. Er is geen instructie hoe je moet leven. Dat hoeft ook niet, het leven leeft zich vanzelf, ook al denken wij dat we er van alles voor moeten doen en dat wij er controle over hebben. Het leven doet toch wat het wil.

Er is ook geen instructie hoe je moet sterven, ook dat gaat meestal vanzelf. Wel kunnen we daarover bedenken hoe het wel of niet zou moeten gebeuren, we hebben er (meestal) geen invloed op.

Dan alles uit het leven halen. Wat is dat? Wat haal je dan uit je leven? Is dat alles doen wat je altijd wilde doen. Dat kan dus zijn dat je je bucketlist afwerkt, luchtballonvaart check, bungy jump check, rondreis Nieuw-Zeeland check, duiken met walvishaaien, concert van je lievelingsartiest check, bezoek aan het l’Hermitage check. Stuk voor stuk bijzonder als dat is waar je van houdt.

Of is alles uit het leven halen, alles beleven in het moment. Dat je met je verse kopje koffie in de tuin zit, stil, te kijken naar de bloemen.  Je hoort de vogeltjes fluiten, kijkt naar de lucht, voelt een briesje op je huid, een zonnestraal in je gezicht. Je bent, je voelt je één met het moment, het is ok, zoals het is, helemaal perfect. Je hoeft verder niks en toch is het alles.

Alles uit het leven halen is dus voor iedereen anders. Het is persoonlijk. Terwijl alles uit het leven halen, gewoon iets is, waar je tegen aan zit te kijken, dat alles, is wat je bedacht hebt. Alles wat je zoekt, alles wat je nodig denkt te hebben, is er al, zit al in je leven, want je leeft, nu, je beleeft het.

Het is een wonder en gelijk ook zo gewoon. Alles is.