GA JE VOOR GELUK OF GELIJK?

Aanbod

Lifecoaching in de natuur

Voor jou

Voor de werkgever

Vertrouwenspersoon

De 3 principes

Activiteiten

Nelieke life Coaching

4,9
20 reviews

Lifecoach in Harderwijk

GA JE VOOR GELUK OF GELIJK?

Of het nu op de werkvloer is of thuis, we zijn het regelmatig niet eens met elkaar.

Tegenwoordig is thuis voor veel mensen ook nog eens de werkvloer, zodat alles in elkaar overloopt. Het kan gerust een uitdaging zijn om de rust in de tent te bewaren. Dat heeft ook veel met verwachtingen te maken. Herkenbaar?

Het is helemaal prima om een discussie te hebben met elkaar, soms loopt het weleens hoog op. Voor je het weet zit je in een *dramadriehoek en dat kan je lang volhouden. Zo kan je dan in een van de volgende rollen belanden, zoals slachtoffer, redder of aanklager. Prettig is dat niet, want je blijft in een kringetje rondlopen en komt niets verder. Eerst is het je bewust worden welke positie jij inneemt en de ander.

Je kunt daar weer uitkomen gelukkig, want er is ook een *winnaarsdriehoek. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag, stelt je open op en spreekt je behoeften uit. Zo maak je duidelijke afspraken over wie wat doet.

Zeker nu de meningen verdeeld zijn over wat wel/niet veilig is, of wat wel/niet mag, is er een tweedeling ontstaan. Dat is niet zo vreemd, als de regels niet duidelijk zijn. Mensen willen nou eenmaal weten waar ze aan toe zijn, dat lijkt houvast te geven.

Belangrijk is dat ieder zijn mening mag vertellen. We willen nou eenmaal allemaal graag gehoord worden. Kan je dan begrip tonen of vind je dat lastig? Als je dat lastig vindt, is dat helemaal niet erg. Alleen al het toegeven dat je dat vindt is al een stap in de richting die je vrijheid en mogelijkheden biedt.

Kun je zien dat het een verhaal is dat iemand geloofd en voor waar aanneemt en dat jij hetzelfde doet. Het voelt en lijkt zo echt. Ook jij hebt je eigen verhaal en bent er heilig van overtuigd dat dit de waarheid is, want het zou wel eens wetenschappelijk onderzocht en aangetoond kunnen zijn.

Of dat wel of niet zo is, dat maakt niet uit. Het gaat om je openstellen voor elkaar, zonder het persoonlijk te maken, want dat doen we. We belanden zo in onze eigen dramasoap. Ik speel toch liever in een comedy of een spannende thriller lijkt me ook wel wat.

Je kunt je dus afvragen wat het je brengt als je je gelijk haalt. Een kort geluksmoment?

Waar kies jij voor geluk of gelijk? Ja en wat is dan geluk of gelijk? Dat is ook ieder zijn beleving. Hoe ervaar jij het?

  • Model Karpman driehoek

Bron foto: Leendert Goudappel.