Aanbod

Nelieke life Coaching

4,9
20 reviews

Lifecoach in Harderwijk

“IK WEET NIET WAT IK MORGEN MOET ZEGGEN.”

Omgaan met rouw en verlies op de werkvloer: tips voor werkgevers en werknemers

“Ik weet niet wat ik morgen moet zeggen.”

Dit gevoel van onzekerheid kennen veel mensen die te maken krijgen met rouw en verlies. Of het nu gaat om het verlies van een dierbare, een ongeval op het werk, of de diagnose van een chronische ziekte bij een kind. In mijn ervaring als begeleider van medewerkers tijdens deze moeilijke periodes, heb ik geleerd dat er geen pasklare oplossingen zijn. Wat wel helpt, is echte aandacht en begrip.

Rouw en Verlies: een rollercoaster van emoties

Rouw en verlies treffen ons allemaal, zowel op het werk als thuis. Terwijl de wereld om ons heen gewoon doorgaat, staat jouw leven vaak volledig op zijn kop. Dit gaat gepaard met een intense rollercoaster aan emoties, waarbij de concentratie, sociale contacten en besluitvaardigheid sterk worden beïnvloed. Het kan dan heel behulpzaam zijn om te snappen hoe jouw natuurlijke systeem werkt.
Begrijpen hoe je als mens functioneert, kan het makkelijker maken om alle ups en downs te beleven en je veerkracht terug te vinden.

De eerste werkdag na het verlies

De eerste dag dat iemand na een verlies weer naar het werk komt, is vaak moeilijk. Het verdriet laat je niet even thuis of stop je in een kluisje op het werk. Hoe ga je als werkgever of collega om met deze situatie?

Het antwoord is simpel, luisteren, luisteren, luisteren.

Wat werkt het beste?

In zijn boek “Helpen bij Verlies en verdriet” geeft Manu Keirse handige tips voor de werksituatie. Wat belangrijk is, is dat je kijkt wat voor jou en je medewerker werkt en natuurlijk voelt. Het gaat om echte aandacht en een luisterend oor.

Praktische tips voor werkgevers

  1. Bezoek je werknemer thuis voordat hij weer aan het werk gaat. Vraag niet wanneer hij weer aan het werk gaat, maar wanneer hij er klaar voor is om hierover te praten.
  2. Ontvang de werknemer persoonlijk als hij terugkomt, niet in een grote groep. Begeleid hem naar zijn werkplek om de overgang zo soepel mogelijk te maken.
  3. Pas het werk aan in overleg met de werknemer. Vraag of hij extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld, later beginnen kan helpen bij slaapproblemen.
  4. Spreek openlijk over het verlies. Het praten hierover zorgt niet voor tranen; het verdriet doet dat vanzelf.
  5. Luister zonder te onderbreken. Zeg niet dat je begrijpt wat hij doormaakt, maar luister naar hoe hij zich voelt.
  6. Besef dat het verlies pas na verloop van tijd in zijn volle omvang doordringt. Het is normaal dat het na enige tijd moeilijker wordt.
  7. Vermijd vage aanbiedingen zoals “Bel me als je me nodig hebt.” Neem zelf regelmatig contact op en wacht niet op de rouwende.
  8. Luister 80% van de tijd en praat 20% van de tijd. Weinig mensen nemen de tijd om naar iemand te luisteren. Wees een van de weinigen die dat wel doet.
  9. Dwing de rouwende niet in een rol door te zeggen: “Je doet het goed.” Geef hem de ruimte om ook slechte momenten/dagen te hebben zonder je teleur te stellen.
  10. Houd een kalender bij van verdrietige dagen en doe niet alsof het een normale werkdag is. Herdenk de sterfdatum met een kaartje of bloemen en de boodschap: “We denken vandaag aan je.”

Conclusie

Rouw en verlies zijn soms geen makkelijke thema’s om mee om te gaan, zowel voor de werknemer als de werkgever. Maar door aandacht, geduld en echte betrokkenheid te tonen, zorg je voor een ondersteunende en begripvolle werkomgeving. Het is oké om niet alle antwoorden te hebben, je hoeft er alleen maar voor elkaar te zijn.