Wie droomt daar niet van?
Hoe ziet dat eruit, een relatie met de prins(es) van je dromen?
Als je verliefd bent, kun je aan niks anders meer denken, je hebt vlinders in je buik, je krijgt haast geen hap door je keel en je leeft de hele dag op een roze wolk.
Het leven is een grote punica oase. Tot op het moment dat je erachter komt dat die eigenschap die je eerst zo aantrekkelijk vond aan de ander, toch best vervelend begint te worden. Je ontdekt wat irritante trekjes en je komt weer tot je positieven, wat dat ook mag zijn.
Wat eerst heel bijzonder leek, blijkt na een tijdje toch heel gewoon geworden. We hebben vaak hoge verwachtingen van onze relaties. Als het even kan, willen we graag een partner die alle rollen waar wij zo naar verlangen voor ons vervuld. Zo willen we graag overal over kunnen praten, begrepen worden zonder dat we iets hoeven te zeggen, dingen samen doen, of toch liever alleen, niet begrijpen dat hij/zij dat niet aanvoelt, een goede minnaar/minnares, je beste vriend(in) en zo kun je nog wel even doorgaan. Het perfecte plaatje. Een soort super man/woman.
Dat is een onmogelijke taak en dit zorgt voor teleurstellingen.
Net zoals alles om ons heen veranderd, is je relatie ook continu in beweging. Je hebt hoge pieken en soms diepe dalen. Dan weer laait de passie op en in een andere fase, zit je in rustiger vaarwater en kabbelt het verder door.
Als je in gesprek blijft met elkaar, dat betekent dat je vanuit jezelf praat en er niet vanuit gaat dat de ander nu toch eindelijk wel eens zal begrijpen wat jij bedoelt.
Vertel elkaar wat jij graag wilt, wat je bezighoudt, probeer echt te luisteren naar wat de ander je verteld, zonder al bezig te zijn met het antwoord dat je gaat geven. Dit zorgt voor meer begrip, ook al ben je het niet eens met elkaar. Dat wil niet zeggen de je dan je gelijk krijgt. Ga je voor je geluk of voor je gelijk?
Verandering begint bij jezelf. Als er iets is dat je niet bevalt binnen je relatie zal je er zelf over moeten beginnen. Je hoeft dus niet de ander de schuld te geven. De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf.
Zo heb je in een gezin met jonge kinderen bepaalde piekmomenten op een dag, die een hoop stress kunnen veroorzaken. Je rijdt te laat weg uit je werk, komt in de file te staan, je moet opschieten om op tijd bij de bso te zijn. Hijgend komt je aan gerend, de leidster kijkt al op haar horloge. Als je thuiskomt stort je je zuchtend op de bank en dan begin je aan je werkdag thuis. Koken, de kinderen die bekaf zijn zet je voor de buis of achter de i-pad. Je loopt te fitten op je partner, omdat hij als eerste thuis zou zijn en dan zou koken, maar de vergadering liep uit. Kan je alsnog zelf koken. Waar is die roze wolk gebleven?
Time out.
Wat maakt een kwartier of half uurtje nou uit op een hele dag. Ga lekker thuis met zijn allen aan tafel zitten. Schenk een drankje in, geeft je kinderen alvast iets te eten, wat fruit of een soepje. Neem even de tijd om bij te komen, even uit de actiemodus. Begroet je partner eerst en geef dan je kinderen een dikke knuffel. Luister naar wat ze je te vertellen hebben, ga op de bank liggen of zet een muziekje op en ga lekker dansen, zo kom je los van je werkdag. Even aandacht voor jezelf en je gezin. Als je een beetje bent bijgekomen, ga dan op je gemak de keuken in om te koken, je kunt ook een lijst maken per week en vragen aan iedereen wat zij willen eten, dat betekent ook dat ze mogen koken. Zo wissel je elkaar af en blijft het leuk. Het hoeft niet perfect, hou het simpel. Liefde en aandacht zijn belangrijker dan het perfecte plaatje die niet bestaat.
Relaties zijn niet altijd rozengeur en maneschijn. Geniet meer van het moment, kijk naar wat je wel hebt, i.p.v. wat je mist, leg de lat lager, heb respect voor elkaar, zie de humor ervan in en verras elkaar.
Je relatie is een aanvulling, geen invulling. Als het een invulling is, dan heb je de ander nodig om jou gelukkig te maken. Dat schept hoge verwachtingen. Er is er maar een die dat kan en dat ben je zelf. De rest is een aanvulling. Dus hoe kan jij jezelf geven, wat je bij de ander zoekt?
Zoals bijvoorbeeld liefde, aandacht, gezien, gehoord en erkend worden.
Als je dat kunt, dan zijn er vele witte prinsen/prinsessen op het witte paard, die bijdragen aan je geluksgevoel.