ZORG JIJ GOED VOOR JEZELF?

Aanbod

Lifecoaching in de natuur

Voor jou

Voor de werkgever

Vertrouwenspersoon

De 3 principes

Activiteiten

Nelieke life Coaching

4,9
20 reviews

Lifecoach in Harderwijk

ZORG JIJ GOED VOOR JEZELF?

Goed voor jezelf zorgen. Hoe doe je dat?

Het begint al bij de start van je dag. Rustig wakker worden, even blijven liggen en aandacht aan je ademhaling besteden. Wat gaat deze dag jou brengen?

Hoe begin jij je dag? Duik je meteen in je telefoon? Wordt jouw dag geleid door een overvolle agenda? Of pak je ook bewust je rust tussendoor en blijf je dicht bij jezelf?

Als je hoofd aanstaat, dan kan je wel door blijven gaan. Luister je naar de signalen die je lijf afgeeft of niet? Herkennen van spanning en ontspanning. Je hebt je hoofd zeker nodig, het gaat om de samenwerking tussen die twee, zorgen dat ze goed in verbinding staan met elkaar.

Iedere dag weer goed voor jezelf zorgen, goed naar jezelf luisteren, waar gaat het nou echt om? Niet je dag laten beheersen door alle verwachtingen die er zijn en je agenda, kan best lastig zijn.

Pak even een momentje voor jezelf. Deze oefening kan je zo vaak doen als je wilt.

BAL-oefening:

Wees 3 minuten heel stil…op deze manier:
1e minuut: Bewust: hoe voel je je nu?
2e minuut Ademhaling: volg je adem in en uit.
3e minuut Lichaam: wat voel je nu in je lichaam?

Alles wat je voelt is goed en mag er zijn.
Neem de rust mee de rest van je dag!

Goed voor jezelf zorgen betekent dat jij je grenzen herkent, voelt en aangeeft. Dit heeft ook te maken met je zelfwaardering en zelfvertrouwen. Hoe waardeer jij jezelf? Als je geen zin hebt in dat feestje durf je dan nee te zeggen. Geen zin? Is een goede reden, dat geeft iets aan. Of je collega komt weer eens met een extra taak en je hebt daar geen tijd voor. Blijf je dan bij jezelf en zeg je nee, zonder verantwoording af te leggen?

Goed voor jezelf zorgen betekent jezelf kennen. Je kwaliteiten kennen en deze inzetten om je verder te ontwikkelen. De uitdaging is om daar niet in door te slaan, want dan wordt het je valkuil.

Voorbeeld: mijn kwaliteit is enthousiasme. Om in balans te blijven is de uitdaging geduld en (los)laten. Als ik doorschiet in mijn enthousiasme, dan is mijn valkuil dat ik over mijn en andermans grenzen ga. Waar ik best wat allergisch voor ben is passief gedrag. Daar kan ik nog iets van leren.

Dus de mensen waar jij je aan irriteert, daar kan je juist heel veel van opsteken.

Het leuke is dat als je dit signaleert, je kunt kiezen hoe je ermee om wilt gaan. Actief of passief. Lekker makkelijk toch. Dat is ook goed voor jezelf zorgen.

Hoe zorg jij goed voor jezelf? Ben jij je bewust van je kwaliteiten?

 

Bron foto: Lydia van de Kuilen-Neleman.